Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora. Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutrašnja kora mladih stabala ili grančica. Zahvaljujući njegovim zagrijavajućim svojstvima i profinjeno slatkastom mirisu i okusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili ipak u kolače. 

Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno slaže. No, cimet nudi puno više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima. Osim što je multipraktik u ulozi začina, on je i izvrstan prirodni lijek.

Cimet se hiljadama godina koristi u ljekovite svrhe. Poznato je da može ublažiti cijeli spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija. U srednjem vijeku bio je cjenjeniji od zlata, smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom.

U drevnoj kineskoj medicini cimet se primjenjivao kao zagrijavajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba mokraćnog mjehura. Stručnjaci tvrde da ljekovite dobrobiti možemo uživati neovisno o tome koristimo li cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapiće, no važno je da koristimo pravi, cejlonski cimet. 

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar