Samo jedna breskva sadrži 15 posto potrebne dnevne količine vitamina C, a taj će nutrijent pomoći pri zacjeljivanju rana i jačanju imunološkog sistema. Također je vrlo važan alat u borbi protiv štete koju ostavljaju slobodni radikali, povezani s razvojem najzloćudnijih bolesti. 

ŠTITE VID

Antioksidant koji se naziva beta karoten daje breskvama prekrasnu boju, a kada ih jedete, organizam ga pretvara u vitamin A koji je iznimno važan za zdravlje očiju i dobar vid. Uz to jača imunološki sistem.

DAJE VAM RAZLOG ZA ŠIROKI OSMIJEH

Breskve sadrže i mineral fluorid koji se može pronaći u zubnim pastama. Pomaže očistiti usnu šupljinu od bakterija koje mogu uzrokovati karijes.

ČUVA DOBRU LINIJU

Breskva sadrži oko 60 kalorija, nema loših masnoća, holesterola ili soli. Više od 85 posto breskve čini voda. Uz to sadrži vlakna i tako zaustavlja stalni osjećaj gladi. Sadrži i vitamin E. Ovaj antioksidant je važan za zdrav imunološki sistem te djeluje tako da širi krvne žile i pritom sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

ČINE KOŽU LIJEPOM

Vaša koža će biti sretna ako jedete breskve. Vitamin A omogućava koži da zadrži vlagu, što će održati glatku teksturu kože.

SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Breskve su bogate kalijem koji kontroliše krvni pritisak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcionisanju imunološkog i živčanog sistema.

DOBRO DJELUJU NA ZDRAVLJE PROBAVE

Velika breskva će vam omogućiti unos tri grama vlakana, a vjerojatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcionisanje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sistema održavajući holesterol pod kontrolom.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar