Redovna vožnja biciklom jedan je od najboljih načina da smanjite rizik od zdravstvenih problema koji su povezani sa sjedilačkim načinom života.

Biciklizam predstavlja iznimno zdravu tjelovježbu u kojoj mogu uživati svi, bez obzira na dob. Osim toga, vožnja bicikla je zabavna, naročito ako svaki put istražujete nove predjele i staze. Ono što je najvažnije, ovo nije skupocjena aktivnost. Dovoljan vam je bicikl koji će na najbolji način odgovoriti na vaše zahtjeve i potrebe te dodatna zaštitna oprema, ako se odlučite na nešto zahtjevnije biciklističke discipline.

Najvažnije prednosti koje donosi biciklizam

Potiče gubitak kilograma

Biciklizam je izvrsna aktivnost koja potiče gubitak kilograma, jer u sat vremena možete potrošiti između 400-1000 kalorija, ovisno o intenzitetu kojim se vozi bicikl i o težini biciklista.

Biciklizam izgrađuje mišiće

Vožnja bicikla podrazumijeva napor i određenu snagu u nogama, naročito ako je riječ o vožnji uzbrdo. Prema tome, biciklizam izgrađuje mišiće i to naročito mišiće nogu i stražnjice.

Zdravija pluća

Istraživanja su pokazala, a i bilo je logično zaključiti da su osobe koje često voze bicikl manje izložene ispušnim plinovima iz automobila, za razliku od onih koji putuju automobilom ili autobusom.

Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti ili raka

Vožnja bicikla povećava otkucaje srca, a samim time, potiče bolju cirkulaciju odnosno kolanje krvi kroz organizam. Rezultati istraživanja su ukazali na to da bi se broj oboljelih od raka ili srčanih bolesti mogao smanjiti za 50% samo ako se vozite biciklom na posao i s posla kući.

Poboljšava rad mozga

Biciklizam je povezan s zdravljem mozga i smanjenjem kognitivnih promjena koje kasnije mogu uzrokovati demenciju.

Jača imunitet

Svakodnevna vožnja bicikla smanjuje rizik od bolesti dišnog sistema i od nastanka prehlada. Biciklizam poboljšava rad imunološkog sistema "buđenjem" bijelih krvnih stanica.

Biciklizam djeluje na mentalno zdravlje

Brojna su istraživanja pokazala da biciklizam smanjuje razinu stresa, utjecaj depresije i osjećaj anksioznosti.

Poboljšava fleksibilnost mišića te povoljno djeluje na zglobove

Starije osobe sve više voze bicikl, jer vožnja bicikla ne uzrokuje bolove u mišićima i zglobovima, a poboljšava njihovu fleksibilnost.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

U većini slučajeva je nedostatak tjelesne aktivnost glavni uzrok ove bolesti, a osobe koje voze bicikl 30 minuta dnevno imaju do 40% manje vjerovatnoće za nastanak dijabetesa.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar