Istraživanja su pokazala da su amiši (konzervativna kršćanska zajednica koja živi izolovano u Sjevernoj Americi), najzdraviji ljudi u SAD-u.

Amiši su jako vitalni te u prosjeku žive duže od ostalih Amerikanaca. Na početku 20. stoljeća njihov je očekivani životni vijek već bio duži od 70 godina. Također, samo je 3% amiša pretilo u odnosu na čak 36,5% Amerikanaca. Zahvaljujući zdravoj hrani koju sami proizvode i životu u skladu s prirodnim ritmom, bolesti poput raka, tumora i srčanih oboljenja kod njih su gotovo nepostojeće.

Evo zašto su amiši vitalni, snažni i zdravi:

1. Jedu organsku hranu, koju sami uzgajaju

Amiši su stočari i ratari. Oni imaju svoje farme i sami se brinu o svojim životinjama i usjevima. Njihova je hrana bez GMO-a, koji je jedan od vodećih uzroka upalnih procesa u organizmu. Oni primjenjuju samo organske metode pri uzgoju hrane, bez upotrebe hemikalija i pesticida. Njihova je hrana bogata enzimima i nutrijentima, među ostalim i vitaminima A, E i K2. Također, većina amiša ne puši i ne pije, što je još jedan od razloga koji ide u prilog njihovu izvrsnom zdravlju.

2. U stalnom su kontaktu s prirodom

Amiši nisu izloženi polutantima, zagađenjima i smogu, jer žive u prirodi, s kojom su stopljeni. I ne samo to, dok neke vjerske zajednice, poput huterita (slična kršćanska zajednica, ali otvorenija prema tehnologiji) žive odvojeno od svojih stada, amiši žive u suživotu s njima.

3. Vrlo su fizički aktivni i sve rade ručno

Jedna je studija pokazala da amiški muškarci prijeđu 18.425 koraka, a žene 14.196, dok mnogi zapadnjaci, čak i uz liječničku preporuku, ne uspijevaju dostići brojku od 10.000 koraka. Osim toga, sve rade ručno, a vrlo rijetko koriste traktore. Mnogi su amiši vrsni jahači konja te su zahvaljujući tomu robusni, okretni i spretni.

4. Ne znaju za stres

Uprkos fizički zahtjevnim poslovima koje obavljaju, amiši vrlo rijetko pate od hroničnog umora te žive u harmoniji jedni s drugima, oslobođeni od stresa. Međusobno se ne takmiče, što je na Zapadu veoma bitno. Upravo to neprestano utrkivanje i sklonost natjecanju s drugima uzrokuje pojačani stres i nezadovoljstvo, što vodi i do raznih oboljenja.

5. Odbacili su tehnologiju

Amiši nemaju nikakve tehnologije: ni automobile, ni telefone, ni internet, ni televizore… I u tome se krije jedna od tajni njihova dobrog zdravlja. Poznato je da televizori, mobilni i drugi uređaji emitiraju štetna zračenja te ispuštaju bezmirisni plin radon, koji, ako mu se dugoročno izlažemo, može dovesti do raka.

6. Koriste prirodne lijekove

Amiši ne koriste farmaceutske lijekove. Čak i kada se razbole, oni se oslanjaju na prirodne tvari i supstance koje su im potrebne za izlječenje. Liječniku idu samo u ozbiljnim slučajevima.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar