Trešnje su pravi dar prirode i ukusna poslastica tokom ljetnih dana. Odličan su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol. Zbog bogatstva nutrijenata i istovremeno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na kilažu.

Trešnja je voće u bliskom rodu s šljivama, a nešto daljnjem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamno-crvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava. Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa na način da snizuju razinu šećera u krvi.

Osim toga, trešnje snizuju razinu LDL holesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva. Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi kod ublažavanja bolova povezanih s gihtom. U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, ali i sok od trešnje se pokazao vrlo koristan sportistima, jer može smanjiti mišićnu bol nakon trčanja. 

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar