Istraživanja pokazuju da čak 72% žena starijih od 18 godina nosi cipele na petu. No, koliko su one opasne za žensko zdravlje?

Iskrivljenje kralježnice, zadebljanje živca između trećeg i četvrtog nožnog prsta, poremećena statika tijela, bolovi u donjem dijelu leđa, tegobe s koljenima dio su dijagnoze koju uzrokuje nošenje visokih potpetica.

Visoke štikle primoravaju stopala na neprirodan položaj koji stvara enormno veliki pritisak, uzrokujući bol kratkoročno, a dugoročno su mogući i deformiteti stopala. Jedan od dugotrajnih efekata nošenja visokih potpetica su skraćene tetive skočnih zglobova.

Visoke potpetice primoravaju članke da se saviju unaprijed što može ograničiti i cirkulaciju krvi i uzrokovati nekoliko neprijatnih stanja pa čak i proširene vene. Visoke potpetice izlažu koljena dodatnom pritisku tokom hoda pa se ona brže troše.

Situacija je slična i s kukovima, jer su donekle primorana na neprirodne pokrete dok se krećemo u visokim potpeticama što vodi ka ozbiljnim zdravstvenim problemima žena zrelog doba. Bol u leđima je također čest kod žena koje redovno nose cipele s visokom petom, jer neprirodno držanje tijela zamara kičmu i mišiće donjeg dijela leđa često rezultirajući s hroničnim bolom donjeg dijela leđa.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar