Jetra je najvažniji metabolički organ u tijelu, čak i kada je oštećena za više od 50%, ona se može u potpunosti obnoviti. Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina. Možda niste znali, ali nekim navikama nesvjesno štetite svojoj jetri. Evo o čemu se radi:

Previše šećera

Mnogo slatkog nije samo loše za zube, već i za jetru. Jedan tip šećera - fruktoza prerađuje se isključivo u jetri i pretvara se u masti, odnosno energiju, no previše rafiniranog šećera i visokofruktoznog kukuruznog šećera može potaknuti gomilanje masti koje mogu prouzročiti oštećenja kao i ona izazvana alkoholom.

Višak kilograma

Masno tkivo koje se nakuplja u području trbuha može dovesti do nealkoholne masne jetre, najčešćeg poremećaja jetre. S vremenom to može uzrokovati steatozu i cirozu jetre. Glavnim uzrokom smatra se debljina i dijabetes tipa 2.

Previše vitamina A

Tijelu je potreban vitamin A, no u voću i povrću ima ga dovoljno za naše potrebe. Naročito ako jedemo narančasto, žuto i crveno voće i povrće koje obiluje karotenoidima. No, često se nepotrebno poseže za dodacima prehrani koji sadrže vitamin A što može oštetiti jetru.

Gazirana pića

Često pijenje gaziranih pića također može prouzrokovati nealkoholnu masnu jetru i dovesti do ciroze. Brojne studije gazirana pića povezale s rizikom za razvoj niz drugih bolesti među kojima su i bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Paracetamol

Lijekovi koje uzimamo kada nas boli glava, za smanjenje temperature i ublažavanje drugih, manjih bolova može loše utjecati na našu jetru i izazvati hepatotoksičnost. Paracetamol i antibiotici smatraju se najučestalijim uzročnikom lijekovima izazvanog oštećenja jetre.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar